24-01-08

SPORT-ARCHIEF"Supporter van Freddy Maertens"


100_4468

1971, Reningelst in het heuvelland, ik was 13 jaar en ging kijken met mijn fiets naar een wielerwedstrijd voor liefhebbers. Een wedstrijd voor de trofee het volk –bieren bab , testijds een regelmatigheidsklassement met allure. Winnaar Freddy Maertens. Ik was al supporter van Freddy vanaf het jaar voordien toen hij junior was maar het was voor de eerste maal dat ik hem van dichtbij zag koersen en het kon niet beter  hij won de wedstrijd en ik op de pers foto voor de dagbladen . Ik was een vurige supporter van Freddy omwille van zijn west-vlaamse mentaliteit en zijn oersterk karakter,dan nog niet weten wat voor een wielerfenomeen Freddy zou worden.

100_4473

 

FOTO,RENINGELST IN 1971, IK STA HELEMAAL RECHTS KIJKEND ALS 13-JARIGE NAAR MIJN

WIELERIDOOL.
100_4474

30 JUNI 1972 ROESELARE, FREDDY WINT DE MEMORIAL VAN DE BETREURDE ANDERE WIELERHELD JEMPI MONSERE,NAAST FREDDY ANNIE MONSERE. IK STA OP DE FOTO HELEMAAL BOVENAAN,HET KOPJE BIJNA IN HET MIDDEN.

015

 FREDDY AAN HET COMMANDO,  AAN DE KOP
 MET MACHT EN VERMOGEN SNELT HIJ NAAR DE FINISCH, OM MET ZIJN RAPPE BENEN , IEDEREEN TE VLOEREN.

034

 FREDDY IN DE TOUR DE FRANCE.IN 1976 ZIJN SUPERJAAR MET EEN 8 STE PLAATS IN HET ALGEMEEN KLASSEMENT,FREDDY KON ALLES,TIJDRIJDEN,KLIMMEN EN SPURTEN.

HET PALMARES VAN FREDDY IS INDRUKWEKKEND, IN MENDRISIO 1971 MOEST FREDDY AL EENS WERELDKAMPIOEN GEWEEST ZIJN BIJ DE LIEFHEBBERS,VERLOOR MET EEN ZUCHT VAN REGIS OVION,MAAR HET VERLIES WAS TE WIJTEN AAN ANDEREN DIE HET FREDDY OPZETTELIJK MOEILIJK MAAKTEN IN DIE BEWUSTE SPRINT.

DE JUMP VAN FREDDY TIJDENS HET WERELDKAMPIOENSCHAP IN 1973 IN MONTJUICH-BARCELONA NAAR EDDY MERCKX, FANTASTICH EN WAT EEN KRACHT INSPANNING WAS DAT, DAAR MOEST FREDDY VOOR DE EERSTE MAAL WERELDKAMPIOEN GEWORDEN ZIJN IN DIE FAMULEUZE SPURT MET OCANA, MERCKX EN DE WINNAAR GIMONDI. FREDDY WERD TWEEDE.

FREDDY WON KOERSEN TOT EN MET, HIJ WON ZE AAN DE LOPENDE BAND, VAN DE OMLOOP HET VOLK TOT IN DE PISTE,AL DIE INDRUKKENDE ERE PLAATSEN,RITTENKOERSEN WON HIJ OP EEN RIJTJE,DE RONDE VAN SPANJE MET BIJNA ALLE RITTEN,IN 1977 JAWEL 53 OVERWINNINGEN, HET HOOGSTE AANTAL ALLER TIJDEN,KLASSIEKERS MET ONDER ANDERE DE MACHTIGE OVERWINNING IN DE AMSTEL GOLD RACE.

1976,OSTUNI ITALIE,SUPERSTAR EN KROONPRINS FREDDY WORDT WERELDKAMPIOEN,DE WARE NUMMER EEN VAN DIT JAAR KLOPT DE STERKE FRANCESCO MOSER IN DE SPURT. MOSER WILDE DIE DAG ZEKER WINNEN IN EIGEN LAND, EN KREEG ZELFS HULP VAN DE WAGEN VAN DE ITALIAANSE TELEVISIE, TOEN HIJ ENKELE KEREN DEMAREERDE EN BESCHUTTING MOCHT ZOEKEN,MAAR FREDDY KWAM TELKENS GEZWINT TERUG, MOSER BOOD FREDDY ZELFS MILJOENEN BELGISCHE FRANKS MAAR NEE ZEI FREDDY, IK WIN HIER EN IK WORDT WERELDKAMPIOEN.

VOOR MIJ DE PRESTATIE VAN FREDDY"S LOOPBAAN IS ZIJN 8STE PLAATS IN DE TOUR DE FRANCE VAN 1976, EEN KLASSEMENT OM FIER OP TE ZIJN, WANT IN DEZE TOUR WINT FREDDY 8 RITTEN EN VEROVERD OOK DE GROENE TRUI,MET CHARLES PELISSIER (1930) EN EDDY MERCKX (1970-1974) IS FREDDY RECORDHOUDER MET AANTAL ZEGES IN EEN TOUR,MAAR DOOR TOEDOEN VAN LOMME DRIESSENS IS FREDDY GEEN ALLEEN RECORDHOUDER WANT BIJNA WON FREDDY ER IN DEZE TOUR VAN 1976 , NEGEN,FREDDY LAG AAN DE LEIDING IN DIE SPURT EN ZOU MET GEMAK OOK DEZE ETAPPE WINNEN MAAR MOEST INHOUDEN OP HET LAATSTE EN LIET DE OVERWINNING AAN JACQUES ESCLASSAN EN WAS DE WIELERSPONSOR PEUGEOT GERED.FREDDY WAS SUPER . HIJ KON TIJDRIJDEN,KLIMMEN EN SPURTEN.

VOOR MIJ HET TRAGISCHE IN DE CARRIERE VAN FREDDY IS MUGELLO 1977 TIJDENS DIE BERUCHTE SPURT IN DE RONDE VAN ITALIE. EEN GEVECHT IN DE SPURT MET RIK VAN LINDEN HAAKTEN ZE IN ELKAAR EN DAAR WAS DE FATALE VAL,DIE RECHTERPOLS MET DE GEVOLGEN VAN DIEN, ENKELE WEKEN LATER WAS FREDDY WEER IN HET PELETON, MET DE POLS IN HET GIPS, EN DAT ZAL HET KWAAD GEWEEST ZIJN VAN ALLES EN DE MISERIE VAN LATER, FREDDY HERVATTE VEEL TE VROEG DE COMPETITIE, EN ZONDER AL DIT , ZOU MIJ INZIENS  FREDDY DEZE RONDE VAN ITALIE GEWONNEN HEBBEN MET EEN RECORD AANTAL ZEGES, EN ZOU ZIJN CARRIERE NOG VEEL GROTER GEWEEST ZIJN.

WE SCHRIJVEN 1981, DE SPRINTKONING IS TERUG, NA DE WERVELENDE TERUGKEER IN DE TOUR VAN DIT JAAR MET 5 OVERWINNINGEN EN DE GROENE TRUI DIE HIJ 21 ETAPPES DROEG, WERD IN PRAAG HET WERELDKAMPIOENSCHAP GEHOUDEN, WAAR IK MET EEN LANGE AUTOCAR REIS NAAR TOE WAS GEWEEST, EN HET ZOU HET WK ZIJN OM NOOIT MEER TE VERGETEN. IK WAS OP DIE BEWUSTE DAG ERG GESPANNEN EN HAD EEN GOED GEVOEL DAT FREDDY WERELDKAMPIOEN ZOU KUNNEN WORDEN. HET WAS EEN SCHAAKSPEL VAN DE ITALIANEN SAMEN MET DE FRANSEN TIJDENS DE MEERDERE RONDEN VAN HET IN TOTAAL 281 AF TE LEGGEN KILOMETERS. HET WAS SPANNEND TOT EN MET TIJDENS DIE LAATSTE RONDE DAAR IN PRAAG, IK WEET NOG GOED ALS DE DAG VAN GISTEREN DAT IK BINNENIN DE GROTE MOBELHOME VAN DE WIELERBOND OF ANDERE VAN EEN BEPAALDE BELGISCHE SPONSOR ZAT TE KIJKEN SAMEN MET VELE ANDERE ZOALS ANDERE WIELRENNERS EN ZOMEER NAAR DE TV. TOEN DE SPURT ZICH BEGON MET DE ITALIAANSE TREIN MET PANIZZA OP KOP, WAS HET RAZEND SPANNEND,IK BEEFDE OVERAL, DURFDE BIJNA NIET MEER TE KIJKEN, MAAR BEETJE PER BEETJE KWAM FREDDY NAAR VOREN MET LANGSZIJ GUISEPPE SARONNI,PLOTS KWAM DAAR OOK BERNARD HINAULT OOK OP EEN DRAF LANGSZIJ, DE SPANNING WAS TE SNIJDEN, MAAR TOEN WAS DAAR DE VREUGDEROEP, FREDDY WAS EERSTE EN VOOR DE TWEEDE MAAL WERELDKAMPIOEN, IEDEREEN BEGON TE JUICHEN EN TE DANSEN VAN VREUGDE?IEDEREEN VIEL IN ELKAARS HANDEN, HET WAS EEN JEWELSTE, EN LOPEND LIEP IK NAAR DE AANKOMST OM ALLES LIVE MEE TE MAKEN, IK KON MIJ VRIJ MAKEN EN DE MILITAIRE POLITIE VERSCHALKEN EN ZO DICHT BIJ ALLES EN NOG WAT KOMEN. LATER GING IK OVERAL MEE MET FREDDY EN  PERS EN ZOMEER ZODAT IK BIJ HET INTERVIEW STOND DIE LOUIS DE PELSMAKER DEED VOOR SPORTWEEKEND VOOR DE AVOND IN BELGIE. DIE AVOND BEN IK DAN OP TV GEKOMEN IN BELGIE, MAAR HEB HET NOOIT ZELF KUNNEN ZIEN, MISSCHIEN BIJ DEZE WIE WEET, DAT NOG IEMAND DIE OPNAME HEEFT EN ZOMEER, CONTACTEER MIJ MAAR. LATER ZIJN WE NOG IN HET HOTEL GEWEEST WAAR FREDDY WAS EN CHAMPANGE GEDRONKEN MET GILBERT MAERTENS+ VADER VAN FREDDY EN WAS HET FEESTEN IN DE STEEGJES VAN PRAAG TOT HEEL VROEG IN DE OCHTEND, IK WEET OOK NOG GOED DAT WE OP EEN BEPAALD MOMENT BERNARD HINAULT TEGEN HET LIJF LIEPEN. DAT IS WEL HET HOOGTEPUNT DIE IK ALS VURIGE SUPPORTER VAN MIJN IDOOL FREDDY MAERTENS HEB MEE GEMAAKT, ER BIJ ZIJN OP EEN WERELDKAMPIOENSCHAP EN DAN NOG JOUW IDOOL DIE WINT, MOOIER KAN NIET.

100_4469
DE KONING VAN DE SPRINT WINT HET WERELDKAMPIOENSCHAP TEGEN GUISEPPE SARONNI EN BERNARD HINAULT IN PRAAG 1981

100_4480

FREDDY OP HET HOOGSTE,FREDDY WAS DE GROOTSTE,NA ZOVEEL ELLENDE TOCH NOG WERELDKAMPIOEN

100_4487

HET PODIUM DAAR IN PRAAG 1981, IK BEN HET HELEMAAL LINKS VANONDER IN DE HOEK. 

100_4477

AAN DE EINDMEET IN PRAAG,MET GILBERT MAERTENS+ VADER VAN FREDDY EN FAMILIE VAN FREDDY

100_4478

 OP FOTO MET CARINE IN PRAAG 1981, VROUW VAN FREDDY EN IEMAND DIE FREDDY ALTIJD STEUNDE IN VROLIJKE EN MOEILIJKE MOMENTEN, EEN VROUW UIT DUIZEND. 

PALMARES FREDDY MAERTENS

freddy%20maertens-300

 

 http://www.france-cyclisme.com/maertens.htm

maertens_f9

FREDDY MET ROGER DEVLAMINCK EN EDDY MERKX, MET DEZE TWEE WAS HET DOORHEEN ZIJN WIELERLOOPBAAN SOMS EEN VERHAAL APART .

DE FREDDY MAERTENS FIETSROUTE  ( 42 Km )

001

De fietsroute start aan het info-kantoor nabij de Sint-Theresiakapel, langs de Badenlaan in Westende-Bad. Het initiatief voor de route kwam van de gemeente Middelkerke, waarvan Lombardsijde een deelgemeente is. U maakt kennis met zowel een ruraal landschap als de kustduinen. Het is een route met opvallend veel   rustbanken .

 

bord-001
 DEZE WERELDKAMPIOEN  BORDEN VOLGEN VOOR EEN GEZELLIGE FIETSTOCHT AAN ZEE MET START IN WESTENDE - BAD.

 

 

 

Commentaren

Op zoek naar Freddy Maertens supporter Geachte,
Voor een boek dat ik aan het schrijven ben over het wielrennen in de jaren '70 ben ik op zoek naar een echte supporter-van-toen van Freddy Maertens. Een rondje google bracht me bij dit verhaal van u. Precies wie en wat ik zoek. Mag ik uw mail-adres via gdv999@hotmail.com, zodat ik u wat meer kan vertellen?
Vriendelijke groet,
Geert

Gepost door: geert | 23-10-09

Beste Ludo,

Ik ben bezig met een replica te bouwen vd Colnago waar Freddy wereldkampioen op werd in Praag 1981.
Weet jij nog met welk rugnummer Freddy daar is vertrokken en heb jij nog eventueel fotos beschikbaar van zijn fiets op dat moment(of jaar)

Grt Stephan

Gepost door: Stephan | 12-11-12

De commentaren zijn gesloten.