19-05-08

SPORT- ARCHIEF : CLUB SPEELDE DERTIG JAAR GELEDEN DE FINALE OP WEMBLEY.

 SPORT - ARCHIEF
CLUB HULDIGT HELDEN VAN DERTIG JAAR GELEDEN,OP ZATERDAG 10  MEI WAS HET PRECIES DERTIG JAAR GELEDEN DAT CLUB BRUGGE TEGEN LIVERPOOL DE FINALE SPEELDE VAN EUROPACUP I.
DE THUIS WEDSTRIJDEN VAN CLUB HEB IK ALLEMAAL LIVE  GAAN ZIEN TER PLAATSE,ALLEEN BEN IK NIET MEE GEWEEST NAAR DE FINALE OP WEMBLEY.
t19

Op 10 mei 1978 speelde Club Brugge op Wembley de finale van de Europabeker voor Landskampioenen tegen Liverpool. Alhoewel blauw-zwart met 1-0 verloor, zorgde het toch voor een unicum in de Belgische voetbalgeschiedenis. Club is immers nog steeds de enige Belgische ploeg die erin slaagde de finale van Europacup I te bereiken. Om dat te vieren, werden de helden van dertig jaar geleden gisteravond uitgenodigd in het Jan Breydelstadion. Birger Jensen, Raoul Lambert, Jan Simoen, Gino Maes, Jos Volders en Dirk Sanders tekenden allen present. Ook de vrouw van de zieke Fons Bastijns was aanwezig, net als de medische staf (toenmalig Clubdokter Michel D’Hooghe en kine Eddy Warrinnier) en tal van bestuurslui van toen. Onder meer Georges Leekens en René Vandereycken (en ook huidig Clubcoach Mathijssen) moesten verstek geven omwille van verplichtingen met de Pro License. Ook de Nederlander Charles Corver, die dertig jaar geleden de finale floot, liet zich verontschuldigen.

Naast woordvoerder Jacques De Nolf namen ook Blue Army-voorzitter Geert De Cang en Clubvoorzitter Michel D’Hooghe het woord. Blue Army reisde een tijdje geleden naar Liverpool om na te gaan in hoeverre de finale van dertig jaar geleden ginds nog deel uitmaakt van het collectieve geheugen. “We kwamen in Liverpool de ex-spelers Phil Thompson en David Fairclough tegen”, aldus De Cang, “en volgens hen was die match tegen ons de allerbelangrijkste. De wedstrijd werd gespeeld op Wembley en had daarom iets heel aparts. Van de spelers was hen in de eerste plaats Birger Jensen bijgebleven, die toen misschien wel de match van zijn leven keepte.”

De Blue Army-voorzitter richtte zich nadien expliciet tot de Brugse helden van toen. “Die finale bereiken is hét moment van Club geweest. Het is de mooiste prestatie ooit geleverd en geeft de Clubfans nu nog steeds een heel warm gevoel. Club Brugge is toen gegroeid van een clubje in West-Vlaanderen tot een grote club in België en zelfs Europa. Het was ook de start van de spionkop, want als we nu “You’ll never walk alone” zingen, is dat allemaal te danken aan die ene wedstrijd. Die finale tegen Liverpool heeft Club Brugge gevormd, geboetseerd, en daarom zeg ik: proficiat en bedankt!”

Nadien benadrukte ook Clubvoorzitter Michel D’Hooghe nog eens welk huzarenstukje toen werd neergezet. “We beleefden onder trainer Ernst Happel enkele onvergetelijke Europese campagnes waarbij we onder meer Real Madrid, Atletico Madrid en Juventus uitschakelden. We hadden toen slechts een kern van zeventien man. Eddy (Warrinnier, sf) en ik moesten ons telkens driedubbel plooien om iedereen fit aan de aftrap te krijgen. Maar zoals Geert daarnet zei was die wedstrijd een mijlpaal in de geschiedenis van Club Brugge. Ik kan jullie spijtig genoeg niet beloven dat we binnen de dertig jaar nog zo’n finale zullen spelen. We kunnen alleen maar hopen dat we ooit nog eens terug naar Wembley mogen. Let’s have a dream!”


FC Liverpool (Eng) - Club Brugge 1-0

Woensdag 10.05.1978 20:15

FC LIVERPOOL (ENG): Ray Clemence – Phil Neal, Phil Thompson, Emlyn Hughes, Alan Hansen – Terry McDermott, Graeme Souness, Ray Kennedy – Jimmy Case (62’ Steve Heighway), Kenny Dalglish, David Fairclough.
Coach: Bob Paisley.
CLUB BRUGGE: Birger Jensen – Fons Bastijns, Eddie Krieger, Georges Leekens, Gino Maes (70’ Jos Volders) – Julien Cools, René Vandereycken, Daniel De Cubber, Lajos Kü (60' Dirk Sanders) – Jan Simoen, Jan Sörensen.
Bank: Leen Barth, Bernard Verheecke, Raoul Lambert.
Coach: Ernst Happel.
DOELPUNTEN: 63’ Dalglish (1-0).
GEEL: Case, Vandereycken.
LEIDING: Charles Corver (Nederland)
TOESCHOUWERS: 92000

Europees 1977-781628502
Liverpool_celeb_ECF78_L2

 
                                                 DE WEG NAAR DE FINALE     2005-12-09,chelsea%20028


RondeNrMatchScore
1/16 finale (heen)1.Kuopio Palloseura (Fin) - Club Brugge0 - 4
1/16 finale (terug)1.Club Brugge - Kuopio Palloseura (Fin)5 - 2
1/8 finale (heen)1.Club Brugge - Panathinaikos Athene (Gri)2 - 0
1/8 finale (terug)1.Panathinaikos Athene (Gri) - Club Brugge1 - 0
1/4 finale (heen)1.Club Brugge - Atletico Madrid (Spa)2 - 0
1/4 finale (terug)1.Atletico Madrid (Spa) - Club Brugge3 - 2
1/2 finale (heen)1.Juventus Turijn (Ita) - Club Brugge1 - 0
1/2 finale (terug)1.Club Brugge - Juventus Turijn (Ita)2 - 0
finale0.FC Liverpool (Eng) - Club Brugge1 - 0

 ZIE HIER DE BEELDEN VAN CLUB TEGEN JUVENTUS EN LIVERPOOL DESTIJDS, BRT EN BBC ARCHIEF.

object width="425" height="355"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/ewpRnMedwvY&hl=nl"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/ewpRnMedwvY&hl=nl" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object>

object width="425" height="355"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/dDW4aH6eC0U&hl=nl"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/dDW4aH6eC0U&hl=nl" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object>

 

De commentaren zijn gesloten.