17-06-08

TOM COMPERNOLLE OVERLEDEN NA ONGEVAL

Gisteravond is atleet Tom Compernolle (32) om het leven gekomen bij een ongeval tijdens een legeroefening. Na duatleet Benny Vansteelant verliest Torhout zijn tweede topsporter in minder dan een jaar tijd. Eerder was Toms broer Stijn al overleden

large_417188


'Ik krijg er koude rillingen van. Een levenslustige, blije, ongecompliceerde jongen is niet meer', typeert trainer André Ornelis de West-Vlaming Tom Compernolle, die hij zestien jaar begeleidde. 'Hij volgde altijd zijn planning, deed nooit vervelend en was de meest volgzame atleet die ik ooit had.'



Ornelis vernam dat zijn de atleet verongelukt was tijdens een militaire oefening in Zedelgem. De wagen waarin hij en drie andere militairen zaten raakte in nog onopgehelderde omstandigheden van de weg en belandde in een gracht. Compernolle overleed ter plaatse, de drie anderen waren lichtgewond.

De atleet was als professional in dienst bij de overheidsploeg Atletiek Vlaanderen van 2001 tot eind 2005. Nadien werkte hij een tijd als bakker, en eind vorig jaar ging hij in dienst bij het leger. Compernolle was een naam als een klok in de Belgische atletiek, hoewel zijn hoogtepunt duidelijk achter hem lag.

'Wat een talent', zegt Ornelis, die hem tot in 2006 onder zijn hoede had. 'Hij liep op de 5.000 meter drie keer onder 13.20, waaronder zijn persoonlijk record 13.14.75, de vierde beste prestatie aller tijden in België. Tom had inderdaad wel de pech dat hij moest wedijveren met Mohamed Mourhit, die op doping betrapt was.' Het kostte hem titels, erkenning en prijzengeld.

Compernolle behaalde drie Belgische titels 5.000 meter en werd ook eens Belgisch kampioen veldlopen. In 2004 eindigde hij knap 31ste op het WK veldlopen, waardoor hij zich in de Europese top vijf plaatste. Ook dat jaar nam hij in Athene deel aan de Olympische Spelen. 'Dat was dag op dag een jaar geleden toen zijn broer Mats overleden was. Ik herinner me dat ik aan het hek heb staan wenen, met zijn oom erbij. Toms voeten plakten aan het tartan, want het was heel warm en dat lag hem niet', zegt Ornelis.

In 2006 liet Compernolle tijdens het EK in Göteborg zijn mooiste prestatie zien, toen hij als tiende aankwam, als amateurloper dan nog. Het enige wat hem van de Europese top hield was misschien, naast net iets te weinig talent, zijn gebrek aan regelmaat. Zo stond hij erom bekend dat hij enorm goed kon pieken, en dikwijls net voor een groot tornooi zijn selectie verdiende in de wedstrijd van Heusden. Maar hij kon dat maar zelden herhalen.

Compernolle laat een zoon, Mats (7), en zijn vriendin, die voor kleuterleidster studeerde, na.

Kort portret van atleet Tom Compernolle, die maandag op 32-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk overleed.

Naam: Compernolle
Voornaam: Tom
Geboortedatum: 13 november 1975
Geboorteplaats: Brugge
Woonplaats: Torhout
Beroep: militair
Lengte: 1m72
Gewicht: 57 kg
Club: AS Rieme
Sport: 1.500 m, 3.000 m, 5.000m, 10.000 m, veldlopen
Palmares:
Belgisch kampioen beloften 5.000 meter in 1996
Belgisch kampioen 5.000 meter in 2001, 2002 en 2004
Belgisch kampioen veldlopen in in 2004
Winnaar CrossCup in 2000
Olympische Spelen 2004: 14e in reeks 2 van de 5.000 meter
WK 5.000 m: 16e in zijn reeks in 2001
EK 5.000 m: 13e in 2002, 10e in 2006
WK veldlopen: 65e in 2001 (korte cross), 86e in 2003, 31e in 2004
EK veldlopen: 44e in 1999, 29e in 2000, 38e in 2002, 15e in 2003, 57e in 2005

BRONNEN: HET NIEUWSBLAD & HET LAATSTE NIEUWS

De commentaren zijn gesloten.