12-08-08

JOZEF KUPPENS,HET FENOMEEN VAN DE DODENTOCHT

P8080041

 

JOZEF KUPPENS NU 78 JAAR, WAS ER AL BIJ IN 1969 BIJ DE EERSTE UITGAVE VAN DE DODENTOCHT TE BORNEM. JOZEF WAS EEN GEWEZEN MILITAIR BIJ DE LUCHTWACHT,DAAR WAS HIJ SPORTMONITOR EN LEERDE DE SOLDATEN VECHTEN. JOZEF IS EEN GEBOREN SPORTMAN,HIJ TRAINT MET GEWICHTEN AAN REKKERS OM FIT TE BLIJVEN EN FIETST BIJNA ELKA DAG OP DE HOMETRAINER. HIJ HEEFT EEN LOOPBAND STAAN WAAR HIJ NU EN DAN EEN LOOPJE DOET. DE LEEFTIJD HEEFT GEEN TEL BIJ JOZEF EN BLIJFT HET UITVOEREN ,DIT JAAR WANDELDE HIJ DE DODENTOCHT AL 39 MAAL EN IEDERE KEER AANGEKOMEN. VROEGER  KWAM HIJ AAN IN 12 UUR, TOEN HIJ BIJ HET WANDELEN OOK LIEP,NU IS ZIJN GEMIDDELDE BIJ DE DODENTOCHT 18 UUR, DIE NOG ALTIJD EEN PRACHT PRESTATIE IS. JOZEF VOEDINGSGEWOONTEN ZIJN HET ETEN VAN VEEL BRUIN BROOD MET HONING EROP,PASTA EN TAGLIATELLI EET HIJ LIEFST VAN AL, OOK OP EEN VOORBEREIDING VAN DE DODENTOCHT. IEDERE DAG VEEL SOEP EN S’MORGENS IEDERE KEER MELK. VEEL WATER DRINKEN IS ZIJN LEVENSPATROON.TIJDENS EEN DODENTOCHT EET HIJ SUIKERS,EET BANANEN,ROZIJNENKOEKJES  EN DROGE VRUCHTEN. COLA EN WATER IS ZIJN DRINKEN BIJ EEN DODENTOCHT. VOLGEND JAAR WIL HIJ ER WEER BIJ ZIJN VOOR ZIJN 40STE DODENTOCHT. JOZEF KUPPENS IS HET GEZICHT VAN DE DODENTOCHT, EEN FENOMEEN.

P8080006100_5822

Ludo

Commentaren

De commentaar op Jozef Kuppens is heel mooi en het is inderdaad zo dat deze heer een gewezen militair is bij de luchtmacht, een keuronderofficier bij de Militaire Politie (Pol Flight te Evere), maar een sportleraar, dat is wat lichtgelovig. Kuppens is een persoon die miliciens heeft doen afzien,hen heeft vernedert ten koste van zijn ideaal : lopen. Vanaf de eerste dag al deed hij zijn best om u het leven te verzuren en deed dat 4 maanden lang tijdens de opleiding. Ik weet het, ik heb onder hem gediend!! Ik weet waarover ik spreek. Hij kan misschien een icoon zijn te Bornem maar heel zijn carriere is hij een varken geweest tegenover dienstplichtigen. Leren vechten, laat mij niet lachen. Het enige wat deze persoon interesseerde wat lichamelijk pijn doen!
Bedden aftrekken, u bijna versmachten met foutieve dasknopen, 20 km laten lopen met een helm op uw hoofd die telkens op uw neusbeen klopte en vernederen. Ik denk niet dat deze persoon zo hoog aangeschreven staat bij dienstplichtigen die onder zijn terreur geleden hebben!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gepost door: CLAES RUDY | 16-08-10

Mr. Claes,
Groot gelijk.
Ben het volledig met u eens.
Alleen, uw terreuromschrijving is niet fel genoeg! Het was veel erger dan dat!
Gepost door een mishandelde 2/11/10

Gepost door: frf | 02-11-10

Claes Rudy & frf,dat weet ik nu ook en heb daar alle begrip voor maar in die tijd ken ik er ook die niet te doen waren...ja wat kan ik daarop zeggen,het is nu zo en gebeurd daar kan ik niets aan veranderen,als jullie echt hem willen zijn geheugen van vroeger terug willen ophalen moeten jullie niet bij mij zijn,maar wat hij doet is buitengewoon,als ik zie vorig jaar toen zijn dochter stierf aan kanker,zijn kleindochter de laatste kilometers samen met hem wandelde in de straten van Bornem was toch om kippevel te krijgen,en zeg nu zelf, die kleindochter kan je haar toch niets verwijten dat ze van haar opa houd!

Gepost door: Ludo Depoortere | 02-11-10

Wat men er ook van zegt, als men de Jef kende, als persoon en niet als militair dan pas weet je wat een mens de Jef was en ik kan het ook weten heb onder hem gediend en niet als milicien maar als BV

Gepost door: Willy Lammens | 08-01-11

Ik heb adjudant-chef Kuppens meegemaakt tijdens mijn legerdienst van 82-83 bij de militaire politie. Hij werd intellectueel overvleugeld door letterlijk alle dienstplichtigen en hij reageerde zijn frustratie af door ons het enige te laten doen waar hijzelf beter in was : lopen.
Maar hij was volgens mij zeker geen slecht mens en hij heeft ons goed voorbereid op de oorlog.Wat kan het Belgisch leger doen als we worden aangevallen?
Gaan lopen!

Gepost door: peter danckers | 15-02-11

Beste meneer Lammens, het is zoals u zegt, u heeft hem gekend als persoon en niet als militair. En als u hem gekent heeft als BV onder elkaar, sta men dan toe te zeggen dat elke BV met elkaar goed overeen kwam, dit ten koste van de milicien. Want milicien zijn onder BV's, niet naief zijn hé meneer Lammens, we zijn ook niet van de laatste regen!!
Ik heb de adjudant-chef van kortbij gekent, 4 maanden lang en ik kan u zeggen dat het geen lolleke was. Kon je lopen dan was je ne goeie, kon je niet lopen dat was je de kop van jut. Verbale vernederingen elke dag! Je werd behandeld als een stuk stront, en dat meen ik : een stuk stront. Hij kwam daar elke dag toe zo rond 07.30 en verliet het kwartier rond 17.00 u al lopend om zijnen trein te pakken. Tijdens zijn aanwezeigheid zaaide die man terreur onder de miliciens. Mocht ik nu alleen zijn om dit over hem te schrijven, zou dit twijfels oproepen, maar ik ben niet alleen! Hij heeft mensen werkelijk pijn gedaan tot in hun binnenste, zelfs al is deze persoon voor Bornem een icoon, in mijn ogen veel minder. Ik heb mijn dienstplicht (!) vervuld in 1981/1982, nu 31 jaar geleden en diene gast zit nog in mijn hoofd, dat wil wat zeggen geloof mij.
En zoals reeds gezegd werd hij in totaliteit intellectueel overvleugeld waardoor hij zich diende te richten op zijn graad en zijn autoriteit. Ik denk dat weinigen mensen hem zo kennen, misschien dient u dit ook even aan het licht te brengen en hem eens hierover intervieuwen. Zou goed zijn dat hij eens inkeer krijgt!

RC

Gepost door: CLAES Rudy | 29-05-12

beste ik heb ook mijn legerdienst gedaan in evere in 68 ,ik ben heel blij dat ik jef kuppens heb leren kennen het was een man naar hart en ziel en dissipline moet er toch zijn in een opleiding ,die man pompte kracht in ons jonge leven ,jammer dat die tijden voorbij zijn en dat de legerdienst afgeschaft is want de jeugd kent geen respect meer .alle eer aan jef

Gepost door: jean jeurissen | 30-07-12

Beste,

Ik heb de Jef tijdens mijn dienst bij de Flight Police leren kennen, en heb hem 4 lange maanden als overste gehad.
Zijn eerste les begon met de woorden, mijn vrouw en 2 zonen zijn gaan lopen van mij, jullie gaan 4 maanden bij mij blijven.
Van zijn dochter was toen geen sprake.

Het hoeft geen betoog dat die man kan lopen, en ja dit was voor hem de echte selectie .

Hij was in die tijd meer dan alleen bullebak tegenover zijn minderen in het algemeen, de persoonlijke vernederingen waren dagelijkse troef,

De meesten onder ons waren toen rond de 18 jaar, voor een gestoorde man als hem die alleen kickt op extremen een gift uit de hemel want hij kon iedereen uitkafferen wanneer hij dit wilde, soms zelfs voor niets, om zijn ego op een pied de stal te zetten

Het is onbegrijpelijk dat deze man nog zonder schrammen rondloopt, er zijn er genoeg militairen van vroeger die hem liever onder de grond zouden zien kruipen ipv op de straat te Bornem.

Hoe zielig het verhaal van zijn dochter, enz...................
Hij was voor ons " DE HEL ", .............. wel ik wens ze hem na al die jaren zelf toe.
DE Kuppens heeft ooit tijdens mijn opleiding 2 collegas naar Duitsland doen muteren ( Poolse grens ), for fun?

Voor mij part mag hij lopend kreperen.

Soldaat bv 52 KMP Police Flight ( 1980)

PS : De slechtste mens die ik ooit gekend heb, er waren toen militairen genoeg die veel goesting hadden op de schietstand op hem per ongeluk neer te leggen, het heeft blijkbaar niet mogen zijn .

Gepost door: Collet | 20-08-12

Wat een overdreven commentaren aan het adres van onze ex militair 1ste sm Kuppens . Ik heb hem 4 maanden mogen meemaken en naast de ijzeren tucht die onder Jef Kuppens heerste waren er zeker ook goede kanten aan en veel! Zo ben ik tot op heden nog altijd blij dat ik het heb meegemaakt;Het was hard en zwaar maar ik ben er als een ander en beter mens uitgekomen wat in grote mate te danken is aan de harde opleiding van Jef Kuppens. Kuppens naar de hel wensen of een slecht mens noemen of erger nog , per ongeluk willen neerleggen op de schietstand is er al helemaal ver over. De harde opleiding die Jef Kuppens mij heeft gegeven duurde 4 maanden.Een peuleschil in een mensenleven,maar als je nu rondom u kijkt naar de 18 jarigen dan denk ik soms dat die allemaal beter een Kuppens-opleiding zouden moeten krijgen en dat men de dienstplicht veel beter terug zou moeten invoeren.
Jef Kuppens maakte van slappelingen echte sterke en sportieve mannen ,ik vergeet hem nooit meer en wens hem het allerbeste!

Gepost door: stefan | 24-08-12

Bij deze wou ik even sommige kritiek weerleggen aan het adres van Jef Kuppens. Van Okt 1973 tot maart 1974.Was ik als beroepsmilitir in opleiding als vliegveldpolitieman te Evere. Daar was de Jef Kuppens een van onze onderrichters.Als ik nu na al die jaren zijn foto zie op Uw pagina.Dan is het een waar genoegen te zien dat deze mens de Jef nog steeds leeft. Hij was streng,maar vele jongeren alsook jonge militairen in opleiding,die mochten nog een lesje nemen van de Jef Kuppens.Zijn sport,lopen,marcheren en militaire politie zijn,een echte crack in zijn job. Zelfs na al die jaren denk ik dikwils aan wat hij ooit vertelde.Fons,gij zijt geen uitblinker in het sport maar je geeft niet op en je komt juist binnen de Maximum gestelde tijdsgrens binnen.Je zt door zelf al zie je af,er zijn fittere kandidaten die zelfs de moeite niet opbrengen om hun opleiding te volharde.Maar gij doet het toch maar en dat waardeer ik zei de Jef kuppens.De groeten aan de Jef Kuppens. Dank U !

Gepost door: Van Leugenhagen Alfons | 29-08-12

ik wou ook graag even reageren, ook ik was één van de gelukkigen, in 1985 deed ik m'n legerdienst olv adj-chef Cuppens. En idd, het was niet evident voor een jongeman, ik zelf was 18-19jaar, nog niks gezien van de wereld, en plots werd ik gedropt in tochwel één van de zwaarste (dienstplicht)opleidingen van het land, indertijd. De fysieke testen vielen voor mij nogal mee, maar de emoties werden idd sterk op de proef gesteld. Ookik had het soms moeilijk, maar nà de opleiding kende ik de Cuppens als een heel aimabel man. Hij schreef zelf een aanbevelingsbrief nr de toenmalige Rijkswacht voor me, omdat ik van plan was om bij de Rijkswacht te gaan (wat ik dan toch niet heb gedaan), en omdat het in die tijd niet evident was om bij de Rijkswacht te starten.

Ik lees hier toch een aantal zaken die overdreven zijn, 't zou niet slecht zijn mochten er wat meer Cuppentjes zijn die onze jeugd van tegenwoordig eens wat tucht bijbrengt.

Mochten er hier soms jongens zijn van mijn lichting, reageer gerust !

Gepost door: stefaan de zutter | 15-01-13

Sommige commentaarschrijvers zouden zich moeten schamen tot in het diepste van hun ziel. 1SM Cuppens maakte van onze sessie van 37 kandidaat MP's in 1969 27 getrainde, gewetensvolle, fiere en gedreven MP's. Dat er links en rechts op zieltjes getrapt werd lag niet aan hem, kneusjes zijn er overal. Samen met commandant Mamet en de sergeanten Van Herck en Vrijens plooide hij slappe karakters tot bewuste mensen. Eens de 4 maanden opleiding voorbij kon je hem gerust benaderen als zijn gelijke en stond hij meer dan eens klaar om te helpen. Uiteraard moesten onderrichters het intellectueel soms afleggen tegen universitairen die meenden dat heel de wereld rond hun persoontje draaide. IK meen dat de wereld nu te weinig van de eerste soort heeft en teveel van de tweede. Dank u Jef. Groepering Missiles Düren/Grefrath.

Gepost door: marc van noey | 03-03-13

Meneer Collet,
volgens mij ben je een dikke zeveraar. Waarschijnlijk was hij een strenge persoon in het leger maar zeggen dat hij mag rotten in de hel is overdreven. Mijn peter is zowel sportief als sociaal de beste. Hij heeft mij en mijn zus heel goed geholpen met het verlies van mijn moeder, ook al was het voor hem even moeilijk. Dus stop met die verwijten over men peter en zeker op deze pagina.

Gepost door: devin | 21-05-13

Wel, ik heb hier van alles gelezen die mij doen lachen. 49 KMP 1979, milicien en daarna bijgetekend als tijdelijke vrijwilliger en nu nog altijd MP (34 J.). Als jonge gast, rokend en helemaal niet sportief (9 Km in 1 uur en 25 min, dus buiten de punten, maar in 1985 de 20 Km door BRUSSEL in 1 uur 21 min) toegekomen in de FlPol, moet ik iedereen tegenspreken die zeggen dat als geen loper = geen vriendje van ....,(ben toen met plezier sport gaan doen en niet het omgekeerde) ik heb 4 maanden helemaal niet afgezien maar beetje bij beetje opgegroeid en opgeleid tot een volwaardige MP onder de vakkundige leiding van ADC KUPPENS. Al de mensen die een trauma hebben overgehouden aan hem waren de kleine percentage van mensen die niet op hun plaats waren in de Politie Flight. Eigenlijk zo veel te beter, zo een mensen kunnen we missen als de pest, en niet iedereen is sterk genoeg om deze ocharme 4 maanden te doorstaan. En als je nu nog altijd nachtmerries hebt dan is het aangewezen een psy te raadplegen (MONK). En uiteindelijk aan al de miliciens die hem hadden willen neerschieten; verdwijn uit deze gemeenschap en word huurling / moordenaar.

Gepost door: Christian WUESTENBERGHS | 14-08-13

Ook ik heb Adjudant Cuppens gekend als milicien in 1975 bij de Politie Flight in Evere. Ik heb begrip voor zowel de supporters als voor de tegenstanders van Cuppens. Dat degenen die actieve, sterke sporters waren een voetje voor hadden op de " houten Klazen" is zeker niet gelogen. Cuppens kon inderdaad zeer hard zijn voor hen die niet over de fysieke conditie beschikten om een trainingsloop binnen de vooropgestelde tijd af te ronden of de kneusjes die niet op eigen kracht uit de put geraakten op de hindernissenpiste. Ikzelf was op dat moment al 22 jaar en niet wereldvreemd dus ik kon daar al bij al wel tegen, maar op mijn kamer lagen ook gastjes van scherp 18 jaar die regelrecht vanonder moeders rokken kwamen en die lagen regelmatig in hun bed te snikken... Eentje genaamd Cop (voornaam ben ik vergeten) die op een bepaald moment totaal de trappers is kwijtgeraakt werd afgevoerd naar het Militair Hospitaal en die hebben we nadien niet meer teruggezien. Ik herinner mij dat ik veel medelijden had met die ietwat labiele jongen van wiens onzekerheid op een mensonterende manier misbruik werd gemaakt maar tegen Cuppens (of Commandant Mamet for that matter, want die was als mens al niet veel beter) durfde niemand ingaan, ook de andere onderofficieren zoals sergeant De Ceulaer of sergeant Lammens niet...
Dat Cuppens echt een slechte mens was/is geloof ik niet, wel weinig verstandig en empatisch. Hij geloofde er wellicht sterk in dat hij van die watjes die hem werden toevertrouwd echte venten moest maken en van die taak hij zich dan ook met verve en vermoedelijk zonder er al te veel bij na te denken... Ik ben kort na mijn vier maanden durende opleiding tot MP naar de SHAPE in Mons kunnen vertrekken (waar ik de rest van mijn diensttijd een echt luizenleventje heb gehad met veel comfort en vrijheid en weinig of geen regels...). Wat ik me wel nog herinner is dat, eens de opleiding voltooid en de korporaalsstrepen uitgedeeld, Cuppens zijn houding ten opzichte van ons meteen veranderde, alsof hij al die tijd maar een houding had aangenomen en comedie had gespeeld omdat zoiets nu eenmaal bij de opleiding hoorde. Veel jaren later zag ik de gekende Amerikaanse film " An officier and a gentleman", waarin een jonge kandidaat-legerpiloot (Richard Gere) tijdens zijn opleiding tot in het absurde wordt gekoeioneerd door een zwarte drill-sergeant (Louis Gossett Jr.), met een bepaalde bedoeling, zo blijkt op het einde van de prent...
Ik moest meteen aan adjudant Cuppens denken. Wie wil weten hoe het "Cuppens-type militair" in elkaar zit en zich daar een beeld van wil vormen moet die film maar eens bekijken. Het positieve dat ik onthoud is dat Cuppens, net als Louis Gossett Jr. alle looptrainingen zelf van a tot z meeliep al was hij toen waarschijnlijk al achter in de veertig en dat hij ook net zoals de acteur zijn houding veranderde na afloop van de opleiding, wat je het gevoel gaf dat hij met zijn tirades en kleineringstechnieken alleen maar een vooraf opgesteld scenario volgde...

Gepost door: Erik Clarys | 05-03-14

Tja de knokige Cuppens waarvan de nekaderen zwollen en de lichte harde ogen een waanzinnige blik kregen als hij u uitkafferde voor "scheve ratterij, van u komt nooit iets goeds terecht". Met opmerkingen als "zeg uw vrouw dat ze het kind in de vuilbak steekt" als iemand een dag verlof vroeg omdat hij net vader geworden was. Ik heb er nog nachtmerries van. Ik was er bij in Evere, 1982, stamnummer 8233319, getraumatiseerd voor het leven.

Gepost door: Hans Henderickx | 28-03-15

De commentaren zijn gesloten.