17-09-08

Mars Cassel - Wervik

Zaterdag 27 september 2008.


   Heerkaart-800x592
j0090195                         club061

 

4de VIA ROMANA

MARS:CASSEL-WERVIK

“Cassel (Frans-Vlaanderen) – Wervik”

Afstand : 55km

(deze afstand is ongeveer gelijk aan 2 dagmarsen van een Romeins legionair - bepakt met circa 30kg bagage –of de afstand die werd afgelegd in 1 dag tijdens een geforceerde dagmars)

Elke twee jaar, in het jaar tussen de Gallo-Romeinse weekends, organiseren wij, in samenwerking met de Wervikse Wandelsportvereniging, de "Mars van de Legionairs".

Dit is een wandeltocht van Castellum (Cassel in Frans Vlaanderen) naar Viroviacum (Wervik). Deze wandeltocht volgt, over een afstand van 55km zo veel mogelijk het traject van de heirbaan uit de Romeinse tijd.

Om zes uur 's ochtends wordt verzameld in Wervik, van waar we per bus naar het historische centrum van Cassel worden gebracht. Om 7 uur vertrekken de deelnemers om via de kaarsrechte weg richting Belle (Bailleul) te stappen. Van kort voor deze stad tot in Wervik worden landelijke wegen gebruikt en kunnen de deelnemers genieten van het prachtige Frans-Vlaamse landschap en van het al even pittoreske West-Vlaamse Heuvelland.

een wandeltocht die vanop de top van de Casselberg via de oude Romeinse wegen (of toch zoveel mogelijk) naar Wervik leidt.

virovino_viroviacum_wervik

AFBEELDING Gallia Tabula Peutingeriana ~250 (Virovino = Viroviacum = Wervik)
Kassel ( Castello Menapiorum), Wervik (Virovino, Viroviacum), Tournai (Doornik, Turnaco, Turnacum), Bavay (Bavay, Bavai, Bagacum Nerviorum of Baca Conervio), Tongeren (Atuatuca Tungrorum).

Een dagmars langsheen één van de mooiste landschappen van het oude graafschap Vlaanderen.  Startend in het Noord-Franse Cassel, gelegen op de hoogste heuvel van het Vlaamse heuvelland, trekken we door het sterk golvende grensgebied zoveel mogelijk het oorspronkelijke tracé van de Romeinse heirbaan volgend om in het zacht golvend Leiedal, in één der oudst gekende woonplaatsen, Wervik, te eindigen

2508798690_e7cfd9b1d8    3-07-2008 019

START BOVEN OP DE TOP VAN DE CASSELBERG.

wervik%20001

EINDPUNT VAN DE MARS WERVIK.

DEZE FOTO GENOMEN VANUIT WERVIK-SUD IN FRANKRIJK.

Commentaren

De moeite waard Een vorige keer heb ik aan de mars deelgenomen. En het is de moeite waard. Niet alleen om de voettocht zelf, maar ook om de animatie errond en de inkleding ervan.

Gepost door: G.U.Y. | 18-09-08

Die stond ook op mijn programa, maar ik moet afhaken (operatie knie nog maar 14 dagen )

Gepost door: lefebvre marnick | 18-09-08

De commentaren zijn gesloten.