24-10-08

Flandrien 2008

Flandrien 2008 kiest 'Profwielrenner van het jaar'

Op zaterdag 25 oktober wordt 'Flandrien van het jaar' uitgereikt in het prachtige decor van de Vlaamse Opera te Gent. Dit nieuwe evenement is live te volgen op Eén en zal voortaan jaarlijks georganiseerd worden.

'Flandrien 2008' is in die mate bijzonder dat het niet de journalisten of het publiek beslist over de laureaat. Het zijn de profwielrenners zelf die beslissen wie deze titel het meest verdient! Het zijn immers deze slavenarbeiders van de weg die het meest deskundig de betekenis van een wielerprestatie kunnen inschatten. De keuze is alvast niet min want dit bewogen wielerjaar 2008 heeft meerdere Belgische profrenners voor het voetlicht gebracht..

De shortlist werd bepaald door Sporza en Het Nieuwsblad en omvat de volgende tien namen: Mario Aerts, Tom Boonen (winnaar Parijs-Roubaix), Stijn Devolder (winnaar Ronde van Vlaanderen en Belgisch kampioen tijdrijden), Philippe Gilbert (winnaar Parijs-Tours), Nick Nuyens, Jurgen Roelandts (Belgisch kampioen), Gert Steegmans (slotrit Tour op de Champs Élysées), Greg van Avermaet (puntenklassement Vuelta), Jurgen Van Den Broeck (7e eindstand Giro) en Jurgen Van Goolen .

Elke profwielrenner mocht uit die shortlist vijf namen kiezen om hen respectievelijk 10, 7, 5, 3 en 1 punt(en) toe te kennen. Ook de beste nieuweling, junior, belofte en vrouwelijke wielrenner worden op die manier bekroond.

Flandrien 2008 met Karl Vannieuwkerke

Presentator is Karl Vannieuwkerke. Hij zal in deze wielershow, samen met zijn praatgasten Michael Boogerd en Rik Torfs terugblikken op het voorbije wielerjaar. In de zaal zal Michel Wuyts oude flandriens ontvangen en samen met hen de punten van de stemrondes bekendmaken. Zij voorzien tevens de resultaten van deskundige commentaar.

RadioVisie is al langer in de ban van het wielerenthousiasme van Karl Vannieuwkerke en liet deze kans niet voorbijgaan om hem eens flink aan het tandwiel te voelen!

Gisteren werd het rittenschema van de Tour 2009 voorgesteld. Jouw mening daarover?

Karl: Het is volgend jaar echt wel een atypische Tour door die loodzware bergrit op de voorlaatste dag. Dat valt niet te vergelijken met het vertrouwde recept van een tijdrit daags voor het spurtnummer op de Champs Elysées. De Ventoux is een reus van een kuitenbijter. Alle duivels zullen op de Mont Ventoux ontbonden worden en daarna is het Game Over. Een mooie apotheose!

Vrees je niet een beetje dat die rit een dode muis zal baren: iedereen is moe en dan die zware hap nog net voor afsluiten van de Tour?

Karl: Integendeel! De bergrenners en klassementsrijders zullen zich allerminst in de doeken willen laten doen. Ik verwacht een spektakelrit waarin degenen met de meeste krachten op overschot aan het langste eind zullen trekken.

Hoe lastig gaat Carlos Sastre het krijgen om zijn titel te verdedigen?

Karl: Naar mijn mening zal er maar één favoriet zijn, met name Alberto Contador. Indien hij dezelfde klasse en inhoud ten toon spreidt als vorig jaar in de Tour en dit jaar in de Giro zal hij er met kop en schouders bovenuit steken.

Lance Armstrong rijdt volgend jaar de Giro en misschien ook de Tour. Wat moeten we daar van denken?

Karl: Ik hoop dat Armstrong heel veel slaag zal krijgen volgend jaar, anders maakt hij de huidige generatie wielrenners belachelijk.

De titel van jouw nakende programma 'Flandrien va het jaar' duidt op prestaties in klassiekers, alhoewel ook de resultaten in de rondes meetellen. Toch een voorkeur voor klassiekers, Karl?

Karl: Ach ja, ik ben een Vlaming en opgegroeid met de klassiekers van eigen kleibodem, net zoals dat voor vele andere Vlamingen het geval is. Die verknochtheid blijft je bij. Onwillekeurig is dat nog steeds het geval: na een lange winter kijk ik uit naar de eerste topconfrontaties. Dat begint met de Omloop Het Volk, om te bestendigen met de Ronde Van Vlaanderen, en ook de E3 Prijs en Gent-Wevelgem. En dan is er Parijs-Roubaix. Daarna heb ik zoiets van 'het is over!'. Uiteraard is er dan nog Luik-Bastenaken-Luik, maar dat boeit me minder.. Het is alsof ik het al gehad heb dat seizoen. Wat natuurlijk niet zo is, want je hebt dan als nieuw hoogtepunt nog de Tour. En toch is het toppunt van de begeestering dan eigenlijk al verdwenen, samen met de kasseiklassiekers.

Treed je nog op met 'Les Supappes', die opmerkelijke combinatie van wielerbeelden en live-muziek?

Karl: Ja hoor, binnenkort nemen we de draad weer op met de premiére van ons nieuwe programma, op 27 november in Wemmel. Nog voor dit jaareinde klimmen we 14 keer op de planken!

Je staat scherp. Ben je opnieuw aan het fietsen?

Karl: Jawel! Ik heb twee jaar stilgelegen, maar onlangs ben ik er terug aan begonnen. Gewoon omdat de goesting er opnieuw was. Maar competitie doe ik niet meer.

'Flandrien 2008': op zaterdag 25 oktober om 21.20 uur op Eén.

 

De commentaren zijn gesloten.