04-11-08

MOORSLEDE EN HET WK-WIELRENNEN 1950 (DEEL1)

 

100_6552

HET WK WIELRENNEN IN MOORSLEDE 1950 ( DEEL 1 )

Voorjaar 1949……het wereldkampioenschap wielrennen 1950 op de weg werd toegekend aan Belgie om het te organiseren. Tien gemeenten waren kandidaat om het wk-wielrennen toch zich te nemen,namelijk Waver,Floreffe,Francorchamps,Hoei,Brussel,Mettet,en de vier Westvlaamse gemeenten Wevelgem,Deerlijk,Tiegem en Moorslede. Het zou voor de derde maal zijn dat de wereldkampioenschappen op de weg in Belgie zouden plaats vinden. Voor de allereerste keer zou het in Vlaanderen kunnen zijn. De wieler traditie in Moorslede was overal bekend door de figuur Cyriel Vanhauwaert. In 1948 werd al het Belgisch kampioenschap betwist voor beroepsrenners in Moorslede. De velodroom van Moorslede,waar in 1949 liefst 12000 mensen naar een meeting kwamen kijken met Fousto Coppi en Rik Van Steenbergen in de hoofdrol,en dat op een doorweekse werkdag. Hoe zou het mogelijk zijn dat een klein dorp als Moorslede dit zou kunnen organiseren? Het geld moest op tafel geworpen worden,wie zou dat kunnen doen? In Moorslede war er de figuur en groothandelaar in alles en nog wat Alois Huyghe (Wiesten in de volksmond) . Daar was hij , en Wiesten zou alles aanpakken en ja hij alleen zou borg staan voor de financiele kant van heel de zaak. Wiesten wou en zou het wereldkampioenschap wielrennen op de weg naar Moorslede halen. Vier miljoen Belgische frank in die tijd een hoop geld en voor een gemeente als Moorslede was dat en groot risico. Er werd veel geroddeld in en rond Moorslede over de figuur Wiesten dat hij op het financiele vlak ook andere kleuren van de regenboog had gezien,maar Wiesten deed zijn goesting en wiste beter. Hij haalde het wk binnen en de Belgische wieler bond gaf het fiat aan Moorslede,het vele organisatorisch werk kon beginnen. Moorslede kreeg een zeer hoge toelage van de staat. Het plaatselijke parcour werd uitgestippeld,wegen werden vernieuwd.

In Moorslede waren geen hotels en logies,dus moest er uitgeweken worden naar meestal Ieper en Kortrijk en Roeselare. De Belgische renners werden bij burgers in Moorslede ondergebracht,zo logeerde Briek Schotte bij de gekende  brouwer en wielerliefhebber Antoine Ghekiere. Alfredo Binda,technische leider van de Italiaanse ploeg ,kwam een kijkje nemen naar Moorslede,en verkende de omloop waar op Zondag 20 Augustus 1950 het wk zou plaats vinden.Het zou in totaal 284 km zijn,(eerst één ronde van 11 km,vervolgens de grote ronde van 87 km met de kemmelberg en Ieper,dan terug twee ronden van 11 km,vervolgens nogmaals de grote ronde van 87 km, en de finale met zeven ronden van 11 km.)Het zou een speciaal wk kunnen worden, De Italianen met Coppi & Bartali op kop , lachten met de omloop en vroegen zich smalend waar die grote bergen hier waren. Maar ze zouden zich kunnen vergissen volgens velen, want met die twee grote ronden naar de Kemmelberg,is het overal vals plat en de plaatselijke ronden zijn ook niet van de poes met Moorslede die hoog gelegen ligt, en telkens in de Pater Lievens straat gaat het omhoog. Om het wk naar Moorslede te brengen had Alois Huyghe gevochten als een duivel,hij had een koppig karakter en wou de absolute meester zijn,hij kreeg veel tegenwind , maar hij was machtig ,hij smeet met het geld,om zijn zin te krijgen,als eenling mocht hij geen wk wielrennen organiseren ,maar door de wielerclub Vanhauwaert-Messelis,die hij nodig had, en lid was van de Belgische wielerbond met voorzitter Antoon Degezelle testijds haarkapper in Moorslede, en een wielerkenner tot en met. Later in een ander verhaal een uitgebreid detail over het wel en wee van het hele gebeuren,wat er vooraf ging om het wk naar  Moorslede te halen.

Zondagochtend 20 oogst 1950,de zon deed haar stralen dwars door de harde mist schijnen,het zou mooi weer worden,Moorslede zat vol,overal kwamen ze van heinde en ver,een mierennest van mensen had zich wriemelend in beweging gezet,kettingen van auto’s,fietsers en voetgangers deden zijn intrede in en rond Moorslede,er al dat was er noch kop noch staart te krijgen.Het WK voor Beroepsrenners kon beginnen, en dat in het kleine Moorslede.......................wordt vervolgd.

Ludo.

 

De commentaren zijn gesloten.