15-12-08

SPORTGALA 2008

Sven Nys en Tia Hellebaut

SPORTMAN EN SPORTVROUW 2008 SPORTMAN 2008 SVEN NIJSSPORTVROUW 2008 TIA HELLEBAUT

Veldrijder Sven Nys is op het Sportgala in het Casino Kursaal van Oostende verkozen tot sportman van het jaar. Bij de vrouwen ging de titel naar hoogspringster Tia Hellebaut. Gevaert won de prijs voor beste ploeg met de estafetteploeg en zwemster Elise Matthysen werd gekroond tot grootste belofte.

Sportman: Sven Nys
Sven Nys kon maar moeilijk woorden vinden om zijn vreugde te beschrijven. Nys had zichzelf tot favoriet gebombardeerd. Nys is immers al jaren top in het veldrijden, maar door de hevige concurrentie was het nog niet mogelijk om de trofee te winnen. Tom Boonen kon dit jaar niet meedingen naar de hoofdprijs. Zijn collega Stijn Devolder, die in de Belgische trui de Ronde van Vlaanderen won, moest het toch afleggen tegen Nys.

Sportvrouw: Tia Hellebaut
Tia Hellebaut is verkozen tot Sportvrouw van het Jaar. De hoogspringster won een gouden medaille op de Olympische Spelen in Peking. Ze haalde het van Kim Gevaert en basketbalster Ann Wauters. Zowel Kim Gevaert als Tia Hellebaut hebben onlangs een punt achter hun carrière gezet. Gevaert grijpt zo naast de eretitel. Hellebaut kreeg ook de prijs voor Sportverdienste van het jaar. Normaal zou de award vanaf dit jaar niet meer uitgereikt worden. Maar omdat de olympisch kampioene hoogspringen en wereldkampioene indoor vijfkamp in december verrassend haar afscheid aankondigde, werd beslist om Hellebaut alsnog een prijs te overhandigen.

Ploeg: Gevaert en co
Gevaert viel wel in de prijzen met het estafetteteam. Op de 4x100 meter wonnen Kim Gevaert, Elodie Ouedraogo, Olivia Borlee en Hanna Marien de trofee voor beste ploeg van het jaar. De mannenploeg op de 4x400 meter werd nipt tweede voor onze voetbalbeloften.

Belofte: Elise Matthysen
Elise Matthysen werd verkozen tot belofte van het jaar. De zwemster zette knappe prestaties neer op de Olympische Spelen en bewees dat ze een groot talent voor de toekomst is. Wielrennen Jan Bakelants werd tweede, het nieuwe tennistalent Yanina Wickmayer derde.

Lifetime Achievement Award: Henin en Gevaert
Zowel Kim Gevaert als Justine Henin hebben de Lifetime Achievement Award gekregen. Beide toppers hebben in 2008 afscheid genomen van de topsport na een fantastische carrière. De 30-jarige Gevaert zette in september na de Memorial Van Damme een punt achter haar sportloopbaan. Haar individuele hoogtepunt kende de Leuvense op het EK 2006 in Göteborg, toen ze zowel op de 100 meter als de 200 meter goud won. Daarnaast was ze onder andere ook drie Europees indoorkampioene op de 60 meter en heeft ze de Belgische records op de 100 meter (11.04), 200 meter (22.20) en 400 meter (51.45).

In teamverband scoorde Gevaert deze zomer op de Olympische Spelen in Peking toen ze als slotloopster samen met Olivia Borleé, Hanna Mariën en Elodie Ouedraogo België zilver bezorgde op de 4x100 meter. Datzelfde kwartet pakte in 2007 overigens al brons op het WK in Osaka.

Justine Henin (26) bezorgde sportminnend België een grote schok toen ze op 14 mei totaal onverwacht bekendmaakte dat ze haar rackets definitief zou opbergen omdat ze tennismoe was. 'Juju' won in haar schitterende loopbaan onder andere zeven grandslamtoernooien, twee keer de Masters, ze pakte olympisch goud in Athene en stond 117 weken op de eerste plaats van de wereldranglijst.

JUJUKIM GEVAERT

 

Justin Henin,Kim Gevaert en Tia Hellebaut alle drie stoppen ze met topsport in dit jaar 2008,en nadat Kim Clijsters al eerder de competitie vaarwel had gezegt, wordt het wennen vanaf volgend jaar in Belgie.

(BRON BELGA)De commentaren zijn gesloten.