31-01-09

Document"Marathon Lopen"

ARCHIEF DOCUMENT.

ddh_visual

Professor Meeusen over marathonlopen.

Er bestaat onvoldoende bewijs voor een ‘runner’s high’”

Professor Romain Meeusen van het Brusselse Lab voor Inspanning en Topsport van de VUB vergelijkt het menselijke lichaam graag met een auto. Maar wat als die auto niet is afgesteld voor een zeer lange heuvelachtige rit? ‘Je systeem wordt tot op de limiet belast’, klinkt het.

Wat doe ik mijn binnenwerk aan tijdens de trainingen?

Prof. Romain Meeusen: “Jij bent je machine aan het afstellen op een lange uithouding. Jij bent je homeostase, of je fysiologisch evenwicht, op een hoger niveau aan het brengen dankzij de training. Je ochtendpols zal na enkele weken uithoudingstraining geleidelijk dalen omdat je hart efficiënter zal werken, waardoor het met één contractie meer bloed kan rondsturen. Er zal niets drastisch gebeuren, maar je zult veel beter en sneller suiker over je spiercelmembraan krijgen bijvoorbeeld. De suikers zullen beter getransporteerd worden. Je metabolisme zal verhogen. Je hele motor loopt efficiënter.”

Hoezeer belast ik mijn lichaam tijden het lopen?

“Stel dat je paslengte een meter is. Dan heb je duizend contacten per kilometer ofwel vijfhonderd per voet. In totaal dus 42.000 contacten ofwel 21.000 keer per voet. Naargelang de berekening moet je lichaam tijdens het lopen twee tot drie keer je lichaamsgewicht absorberen. Je weegt 63 kilo, wat al redelijk licht is. Dan moet je lichaam 42.000 keer 180 kilo opvangen. Dat is redelijk wat ton dat je moet verwerken, maar je lichaam is daarvoor gemaakt en kan dat opvangen. Daarvoor wordt je carrosserie getraind.”

Wat kan er nog gebeuren met mijn carrosserie?

“Net zoals je cardiovasculair systeem zal ook je carrosserie verbeteren. Meestal zal die laatste vooruitgang trager gaan. Het gevolg is dat je motor meer kan en meer wil, maar dat de rest nog niet meekan. Dat is het evenwicht dat we moeten zoeken: tussen belasting en belastbaarheid. Dat is individueel verschillend. Door de korte termijn die we hebben, wordt jouw systeem tot op de limiet belast. Normaal heeft iemand van jouw niveau een jaar nodig of zelfs twee jaar om een loper te worden. De vraag zal zijn of je na de marathon nog zal lopen of dat je zo op bent dat je nooit meer wilt lopen.”

Kun je verslaafd worden aan lopen? Als ik niet mag trainen vanwege een ontsteking aan mijn achillespees voel ik toch een drang.

“Dat is niet echt een verslaving, maar je lichaam zoekt wel naar die stimulus. Ik weet niet of runner’s high bestaat. (lacht) Dat is een term die werd uitgevonden in de jaren dat iedereen blowde. Het wordt gewijt aan endorfines die aangemaakt worden in de hersenen. De enige metingen die daarrond gebeurd zijn, zijn in het bloed. Maar als endorfines eenmaal in het bloed zitten, geraken ze niet meer terug in de hersenen. Met nieuwe technieken zouden we dat beter kunnen meten, maar tot nu toe is er te weinig bewijs dat je verslaafd kunt worden aan lopen of dat je er een high van krijgt. Andere substanties in je hersenen werken wel. Waar jij over spreekt, komt door dopamine, een neurotransmitter, die samenwerkt met een aantal hersenkernen en zorgt voor een goed gevoel tijdens het lopen.”

Stel dat ik de 30 kilometer haal en ik kom de zogenaamde ‘man met de hamer’ tegen. Wat gebeurt er dan?

“Je hebt, eenvoudig gesteld, een paar benzinetanks in je lichaam. Een met ATP (adenosinetrifosfaat), wat de enige energie is die je spieren gebruiken om samen te trekken. Daar heb je niet veel van, maar die wordt constant aangemaakt door suikers en vetten te verbranden met tussenkomst van zuurstof. Suikers kun je ook verbranden zonder zuurstof. Dan heb je meer energie op korte termijn, maar ook afval ofwel lactaat. Bij een marathon komt het erop aan om zo lang mogelijk suikers en vetten te verbranden mét zuurstof. Daarmee kom je ongeveer 30 kilometer toe afhankelijk van je snelheid, parcours, tegenwind… De man met de hamer slaat toe als je van de eerste verbranding moet overgaan naar de tweede, van de superbenzine naar de diesel. Dan sputtert je motor tegen. De bedoeling is om dat moment zo lang mogelijk uit te stellen. Dat kun je doen door sportdranken te drinken en koolhydraten in te nemen tijdens het lopen. Topsporters komen de man met de hamer tegenwoordig nog nauwelijks tegen. Jij zult wel sowieso een dip krijgen, maar dat kan ook na 30 kilometer gebeuren.”

Wat na de marathon?

“(lacht) Feesten. Dat is het eerste wat je moet doen. Maar het is een heuvelachtig parcours en vooral bergaf lopen zorgt voor schade aan de spiercellen. De eerste dagen zul je moeilijk uit de voeten kunnen. Je zult moeten herstellen door rust en relatieve training zoals zwemmen. Natuurlijk zullen al je reserves op zijn, maar als je daarna een paar pinten pakt en eens goed eet zal het veel beter gaan. (lacht) Ik weet dat ik als sportwetenschapper iets anders zou moeten zeggen, maar je mag ook geen saaie selder worden.”

De commentaren zijn gesloten.