19-10-09

Marathon wereld in diepe rouw.

 Broer Jan Leyers overleden tijdens marathon Amsterdam

Marathon Amsterdam 2009-1

 

 Paul Leyers is niet meer. De jongere broer van zanger en presentator Jan Leyers (51) overleed gisteren tijdens de marathon van Amsterdam. Hij zou binnenkort 50 worden. Jan Leyers raakte in shock toen hij het droevige nieuws te horen kreeg. Paul Leyers was samen met zijn vrouw aan de tocht van iets meer dan 42 kilometer begonnen. Bij kilometerpaal negentien zeeg de atleet neer. De hulpdiensten probeerden hem nog te reanimeren maar alle hulp kwam te laat.

Marathon van Detroit eist drie doden

Marathon detroit 2009

Twee deelnemers halen blij maar uitgeput het einde. De laatste dode in de marathon van Detroit dateerde van 1994.
De marathon van het Amerikaanse Detroit heeft drie doden geëist. De 36-jarige Daniel Langdon en de 65-jarige Rick Brown lieten het leven nog voor ze het 20 km-punt hadden bereikt. Het is echter niet duidelijk of ze de marathon dan wel de halve marathon afwerkten. Net na de aankomst van de halve marathon overleed ook de 26-jarige Jon Fenlon.
 
Waaraan het drietal overleden is, is nog niet duidelijk. "De omstandigheden van de wedstrijd waren mijns inziens uitstekend", verklaarde een trainer. De start werd nog gegeven bij negatieve temperaturen, maar nadien steeg het kwik tot 5 graden. Er stonden meer dan 19.000 deelnemers aan de start van de 32ste editie van de marathon van Detroit. Het is van 1994 geleden dat de wedstrijd nog een dode eiste. Toen overleed een 42-jarige man aan een hartaanval.
13131295
 

Hardlopen zou goed zijn voor de gezondheid,maar kan zelden ook soms dodelijk zijn.

Professoren zijn er altijd niet over eens maar naar schatting sterft één runner op een aantal van 50.000 die meedoen aan een marathon?

Het noodlot?

Hartafwijkingen zijn meestal de oorzaak van de plotse dood bij een duursporter.

Het was van 1994 geleden dat er nog doden waren bij de marathon van Dedroit,toen kreeg één runner een hartinfarct.

Dus 15 jaar met iedere keer duizenden deelnemers in verschillende weer omstandigheden zonder één dodelijk slachtoffer,nu plots drie doden in een tijdsduur van ongeveer 16 minuten in Detroit.

Volgens cardioloog Kevin Harris uit Minneapolis die een studie deed over het wel en wee bij overlijdens bij marathon's,zou het sterftecijfer 0,8 zijn op 100.000.

Wat nu gebeurd is in Detroit is uiterst zeldzaam met deze drie doden, alleen bij de halve marathon Great North Run in Engeland van 2005 waren er 4 mannelijke runners die het leven lieten bij een warme , vochtige September dag.

Belangrijk is om de zeldzaamheid voor ogen te zien en dat vele mensen voordelen hebben bij het lopen van een marathon maar dat er altijd betreurde feiten zullen gebeuren,dat is de realiteit van het leven en de dood.

Ludo

De commentaren zijn gesloten.