19-10-09

Wandelverslag " HERFSTTOCHT DREVETROTTERS BESELARE"

Pictures16

 

 

Om kwart voor acht was ik aanwezig in de sporthal van Beselare,het heksendorp bij uitstek en het geboortedorp van Warden Oom , een Westvlaamse volkschrijver die vaak over het Westvlaams boereleven te lande schreef.

Het was nog half duister met een bewolkte hemel toen ik vertrok voor een walk van 30 kilometer.

Deze Herfsttocht was de eerste wandeling van de organisatie van de drevetrotters uit Zonnebeke van het nieuwe wandelseizoen 2009-2010,in totaal zijn er tien wandelingen met als laatste op 12/09/2010 de Jacques Breltocht.

De platse van Beselare werd gedwarst,waar het standbeeld van de bronzen heks staat te blinken,even verder op de hoek heb je cafe de elfpenner,een bekend duivenlokaal met een rijke geschiedenis.

Het gaat bergop en na wat voortuintjes bevind ik mij in de Warden Oomstraat,zijn echte naam was Edward Vermeulen maar leefde vooral onder zijn schuilnaam Warden Oom die een geboren en getogen boer was, in zijn vrije tijd schreef hij gedichten en schreef vooral Westvlaamse romans.

Hij werd geboren in de hofstede de Navingeer te Beselare op 12 April 1861 en overleed op 6 Juli 1934 te Hooglede. Hij was ook een tijd de mede-uitgever van de bekende volksalmanak t' manneke uit de mane. De wandeling gaat verder in dalende lijn het boeregat in,waar je een mooi ver zicht te lande kan waarnemen. Ik stap nu volop in smalle boereslagen in een wijde glooiende natuur. Aan de horizon komt de zon op in een constant veranderde kleuren hemel. Langs de akkers en weiden zie ik voorbij vliegende vinken , een ekster staat in mijn vizier en het oog van mijn fototoestel.

De wandeling gaat verder door het heksenpad,waar ik ergens hoog een mooi overzicht krijg van de dorpskom van Beselare,met aan de andere kant een mooi uitzicht van de bossen van de westhoek.

Het Polygonebos , het Nonnebos en de Gasthuisbossen wordt via onverharde verbindingsweegjes doorgewandeld,waar alles Herfsttooi kleurt.

Alles staat in pracht , de kleuren van de Herfst, langs de bosrand,je stapt op een bad vol verschillende krakende kleurige herfstbladeren,ook is kunst in het bos toevallig te bezichtigen, een roestig tafeltje in het herfst tafereel , afgebroken stammen van bomen in één lijn,een momentopname van wat neergevallen herfstbladeren samen in een bosvijvertje.

Plots zie ik voor mij in het bos, op het tapijt van vele bladeren een zwarte panter naar mij stappen, de vierpotige eenzame zwarte kat wandeld al miauwend samen met mij , tot we het bos uit zijn,daar op de asfaltweg gaat ze een andere richting ,misschien de weg naar huis terug gevonden,wie weet.

Door kronkelende wegen wandel ik voorbij de hoeve van vader en zoon , bekend testijds van een reportage van Paul Jambers over trouwen met een exotische vrouw. Hun boerepaarden kan je in de verte zien grazen in de weiden rond de hoeve. Het landschap daar is volop glooiend richting Geluveld. Enkele patrijzen vliegen uit het struikgewas naast mij de lucht in,en een stel distelvinken zie ik neer dwarrelen in de weide op een distelplant,voor een mooie foto ben ik te laat.

Het dorp Geluveld wordt doorgewandeld,waar een laatste controle was.

Nu was het even stappen langs de grote baan Ieper – Menen om links terug de weide natuur in te trekken , ik stap langs een verlaten oude hoeve,waar de tijd blijft stil staan van weleer. Daar zie ik plots wat verder van mij een fazant tevoorschijn komen,ik blijf stokstijf staan langs de muur van de verlaten hoeve tot de fazant iets verder voor mij staat waar ik die vereeuwigd op foto,ik stap verder,de fazant rent vliegensvlug het struikgewas in.

Wat verder stap ik de autosnelweg over , ik neem nog een kiekje van een wandelende border collie om tenslotte langs boere en veld weegjes Beselare terug te bereiken.

Ludo

 

De commentaren zijn gesloten.